Насладете се на прелестните цветове на Японската вишна на Автогарата

IMG_20160408_094942
+

       Цветовете на Японската вишна са любими на ценителите на красотата и изяществото със своята нежност, великолепие и пленително обаяние на нежно преливащи бяло – розови багри. Това дърво се е превърнало в символ на Япония, а вишневият цвят се смята за национално цвете. Сакурата, както е японското наименование на  вишневото дърво, е изключително популярна в цял свят. Не случайно едни от най-красивите градини са озеленени с японски вишни. На екзотичната растителност вече могат да се радват и всички пътници и гости на Автогара Пазарджик. В красивия ни парк  от есента са засадени различни дървесни видове, някои от които рядко срещани и красиви. Твърди се, че който веднъж е зърнал красотата на цветовете на сакурата, никога не би могъл да ги забрави. Цъфтежът на дървото варира от края на март до началото на май за отделните части на Япония и символично ознаменува настъпването на пролетта и сезона на оризовите насаждения. Плодовете на вишневото дърво не са ядливи, за разлика от останалите разновидности на вишни и череши, което говори за единствената предопределеност на цветовете – да бъдат красиви и то за кратко.  

      В японската култура, периодът на разцъфване на дървото е изключително почитан народен празник и се свързва с традиционен ритуал на наблюдаване и любуване на гледката от приказно красивите цветове. Символиката на вишневия цвят присъства и в японското изкуството и индустрия – изображения на сакура греят в текстилната промишленост и върху различни стоки за бита.  

      През пролетта и лятото вишневото дърво се чувства добре на слънчево място, а в зимните месеци задължително трябва да се пази от измръзване. През топлите месеци трябва да се полива обилно, а през останалите почвата да е умерено влажна. Оформянето на короната е бавен процес и трае няколко години. Едрите и кичести съцветия се състоят от няколко на брой слепени цветчета, отличаващи се с прекрасен аромат. Багрите им варират в бяло, розово и дори малиново.