Също като в Рим – гости на Пазарджик хвърлят монети във фонтана на Автогарата

img_20160930_103034
+

      Дали от суеверие, щипка наивен романтизъм или просто заради традицията, но досущ като в прочутия фонтан Ди Треви в Рим и в Пазарджик романтици хвърлят монети в живописния шадраван в парка на новопостроената Автогара Пазарджик. Да хвърлиш монета във фонтана Ди Треви е ритуал, без който няма как да мине никое сериозно посещение на Рим. На никого не му се рискува заради една монета да не се върне във Вечния град. Традицията повелява да застанете пред 300-годишния фонтан, да се обърнете с гръб и да хвърлите през рамо монета във водата. Докато го правите, си намисляте желание, което може да е само едно – да се върнете в Рим.

    Няма как да сравняваме Пазарджик с Рим! Вечният град е далече от нас не само географски, но по-важното е, че все още има хора, които имат сетива да разкриват цвета и обаянието в сивото ежедневие, и въпреки динамиката на съвремието, да намират време да хвърлят паричка за късмет. Още от самото начало, вече две години жители и гости на града ни се радват на очарователния водоскок, който носи прохлада в горещите летни дни и целогодишно разпръсква закачливи водни пръски. Пейките около фонтана почти винаги са заети с пътници, които се радват на гледката докато чакат автобуса си.

     А иначе, смята се, че първите, които започват да мятат безотговорно парите си във фонтана Ди Треви, са германските интелектуалци, които пристигат в Рим в края на 18-и век. На сбогуване с града, те хвърляли монета във фонтана, като всъщност повтаряли древен ритуал: поднасянето на дарове, сред които и пари, на божествата, живеещи във водата. Ритуалът набира популярност през 50-те години на миналия век, когато във филма “Три монети във фонтана” три американки търсят голямата любов във Вечния град и хвърлят парички в шадравана, за да сбъднат желанията си. В наши дни монетите от фонтана Ди Треви се събират и се предават на благотворителната организация "Каритас диоцезана ди Рома", която използва средствата за подпомагане на бездомните хора в Рим. За една година във фонтана се хвърлят близо 1 млн. евро.